Recepti – Primož Dolničar

Primož Dolničar

Gostitelj oddaje “Z vrta na mizo. Najboljše iz Slovenije” na programu 24kitchen s premično kuhinjo potuje po Sloveniji, ter s kulinaričnega vidika predstavlja njene pokrajine. Iz ekološko pridelanih sezonskih sestavin posameznih lokalnih pridelovalcev tradicionalne jedi oz. tradicionalne sestavine predstavlja na “sodobnih krožnikih”. Vedno se potrudi najti zanimive sogovornike z dobro zgodbo. Išče in najde tudi skoraj že pozabljene sestavine in postopke priprave hrane, ki jih zapakira v sodobno obliko in ustvari moderne jedi navdihnjene s preteklostjo in pečatom slovenske tradicije.

Ljudje v mestih smo pozabili, kaj pomeni biti predan eni stvari in z njo živeti v neskončnem sožitju. Tako kot je kmet odvisen od narave, je ta odvisna od njega in skupaj tvorita celoto, ki je nepogrešljiva ne le za njiju, temveč tudi za vse nas. Potreba po hrani nas povezuje v globalni ekosistem, le da smo nekateri samo konzumenti, drugi pa tudi proizvajalci. Kmetijstvo postaja panoga, ki Slovenijo počasi a vztrajno sidra na zemljevid svetovne prepoznavnosti, kajti s svojo majhnostjo lahko na trgu konkuriramo edino le z izdelki, ki imajo visoko dodano vrednost. Teh pa nam v Sloveniji ne manjka!